Home / Chique uitstraling in nieuwbouw villa

Chique uitstraling in nieuwbouw villa

Toen it-specialist Christian Hogenkamp (40) een nieuwe woning liet bouwen in Notter, wilde hij graag kunststof kozijnen. “Het huis moest een chique uitstraling krijgen, maar de kozijnen moesten ook onderhoudsvrij zijn. Zeker omdat we grote kozijnen wilden.”

Christian en zijn vrouw komen allebei uit Nijverdal. Ze verhuisden ooit naar Rijssen en kozen er uiteindelijk voor om tussen deze twee Overijsselse plaatsen te gaan wonen. In het landelijke Notter, om precies te zijn. “Hier kregen we een unieke kans voor ons bouwproject. Er zijn in die regio immers niet veel bouwkavels beschikbaar.” In oktober 2018 startte de bouw en in juni 2019 konden ze er gaan wonen.

Kozijnen maken het verschil

Hun nieuwbouwwoning past goed in het landschap. “De woning is redelijk modern, landelijk. Met een rieten kap, een witte bovenkant en een zwarte onderkant, de smetrand.” De keuzes die daarvoor gemaakt werden, waren vooral gebaseerd op de strenge lokale regelgeving. “Alleen waren die regels er niet voor de kozijnen. Daar hebben we dan ook verschil kunnen maken.”

Overal glas

De fraaie kunststof kozijnen werden gemaakt door Ekkel & Ekkel uit Nijverdal. “We hebben veel glas, grote oppervlakten. Het mooist gelukt vinden we wel de deuren. Bij Ekkel & Ekkel hebben ze voor de kunststof VEKA-profielen een aluminium plaat geplaatst, die heel goed lijkt op hout.”

Voor, achter, links en rechts: overal zie je glas. “Aan de voorkant zijn de grote kozijnen gekoppeld. Voor de vide, die schuin loopt, is zo een kozijn gemaakt van een meter of zes. Aan de zijkanten zitten vaste puien, die in een punt bij elkaar komen en die over de verdiepingsvloer heen gaan.” Die verdiepingsvloer zie je overigens niet. “Daar heeft Ekkel & Ekkel een paneel voor gemaakt van hetzelfde materiaal als de kozijnfolie.”

Veel glas en een unieke, chique uitstraling

Goed geadviseerd door Edwoud Ekkel

Over Ekkel & Ekkel is Christian vol lof. “We hebben vooraf een ontwerp door een tekenaar laten maken, maar hoe het er uiteindelijk zou gaan uitzien, met die grote glaspartijen, dat heeft Edwoud Ekkel toch bedacht. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het eindresultaat. En dat eindresultaat is heel mooi. Daar zitten dingen in, die je niet zelf kunt bedenken.”

Eén van de slimme tips die Christian kreeg, zie je als je de deur open doet. “Wij hebben donkere, bijna zwarte kozijnen. De keus viel op een soort mat profiel. Dat is mooi en chique. En dat chique karakter zie je ook terug aan de binnenzijde van de kozijnen. Die heeft geen andere kleur, zoals vaak gebeurt, maar is ook zwart. Kijk, je moet maar weten dat dat ook kan!”

Op het laatst geplaatst

De kozijnen zijn pas op het allerlaatste moment geplaatst, omdat de grote profielen nogal kwetsbaar zijn. “Die plaatsing was veel werk. De hogere beglazing hebben ze zelfs met kranen moeten plaatsen. Doordat de bouwer alles goed had voorbereid, waren de kozijnen toch in twee dagen geplaatst. Daarna moesten ze natuurlijk nog worden afgewerkt.”

Heerlijk leefklimaat

Het is uiteindelijk een duurzame woning geworden. Zo liggen er zonnepanelen op het dak en zijn de kozijnen voorzien van triple glas. “Daar heeft Ekkel & Ekkel zelfregulerende ventilatieroosters in gemaakt, die in dezelfde kleur als de kozijnen zijn gespoten. De nadelen die ik aanvankelijk zag in kunststof, bleken helemaal niet te bestaan. Het is niet alleen mooi, maar ook nog eens comfortabel. We hebben nu een heerlijk leefklimaat.”

Een beetje spannend vond Christian het idee om ook binnen alles donker af te werken. “Maar dat is goed gelukt. Het contrasteert mooi met de rest van de woning. We hebben het binnenwerk zelf geschilderd en ik ben achteraf dan ook héél blij dat de buitenkozijnen niet geschilderd hoefden te worden!”